Säkerhetszon eller visitationszon? 

Under våren och sommaren 2024 har man i medierna kunnat höra och läsa om säkerhetszoner och visitationszoner. Båda uttrycken syftar på samma sak, och båda används nästan alltid parallellt, som i nedanstående exempel:

Någon vände sig till Terminologifrämjandet och tyckte att den återkommande parallellanvändningen tyder på velighet och osäkerhet om valet av term. Omotiverad synonymi kan riskera att vilseleda mer än det gagnar språkbrukarna. Personen som frågade menade att frågan hade kunnat hanteras på ett annat sätt om en auktoritet på terminologi och termval hade funnits kvar i Sverige.

Det är lätt att instämma i att det är osmidigt och onödigt tyngande att båda termerna förs fram vid nästan varje tillfälle som saken behandlas. Det är tveksamt om visitationszon verkligen är mer allmänspråklig så som det hävdas (”i dagligt tal”). Termen säkerhetszon används dessutom även för andra begrepp, t.ex. av Trafikverket och Transportstyrelsen, vilket ytterligare kan bidra till otydligheten:

Sedan 2004 finns termen visitationszone i Danmark och den beskrivs enligt Den Danske Ordbog som: ’afgrænset område inden for hvilket politiet forebyggende kan visitere folk for at kontrollere om de medbringer ulovlige våben el.lign.’. Den svenska termen visitationszon har alltså förmodligen kommit in via danskan.

I lagrådsremissen om zonerna (från 8 februari 2024) finns ett intressant resonemang om termvalet (läs ”term” där det står ”begrepp”!). Tydligen har remissvararna tillfrågats även om själva uttrycket (s. 21):

”I den allmänna debatten kallas zoner av det aktuella slaget för visitationszoner. I promemorian föreslås att zonerna ska kallas för säkerhetszoner. Majoriteten av remissinstanserna har ingen invändning mot det. Ett par remissinstanser, däribland Barnombudsmannen och Malmö tingsrätt, anser dock att begreppet visitationszoner är tydligare. Civil Rights Defenders framhåller kontrollzoner som ett tänkbart alternativ. Även om det finns ett värde i att behålla det allmänt kända begreppet visitationszoner anser regeringen, i likhet med den bedömning som görs i promemorian, att begreppet är missvisande på flera sätt. Exempelvis kan begreppet uppfattas så att det endast är kroppsvisitationer som kan bli aktuella i en zon och inte även husrannsakningar, som regeringen föreslår nedan. Vidare kan begreppet ge sken av att det endast är inom en zon som polismän har befogenhet att kroppsvisitera personer. För att undvika missuppfattningar kring innebörden av befogenheterna och bättre spegla syftet med zonerna bör de i stället kallas för säkerhetszoner. De nya bestämmelserna om säkerhetszoner bör placeras i polislagen.”

Terminologer skulle kunna framhålla att termen visitationszon är lämpligare med argumentet att det är en term som inte redan används för ett annat begrepp. Termkriteriet genomsynlighet skulle också kunna hävdas eftersom visitation är tydligare kopplat till vad som genomförs än säkerhet där kopplingen mellan utförda aktiviteter (t.ex. visitation) och dess önskade konsekvenser (bl.a. ökad säkerhet) kanske inte är lika tydlig. Utförs något annat än visitation kan termen visitationszon dock uppfattas som för snäv i förhållande till begreppet (vilket regeringen påpekar i lagrådsremissen). Detsamma gäller även förslaget kontrollzon (som för övrigt också används för andra begrepp). Även om säkerhetszonerna i nuläget är tillfälliga är den längre tvåordstermen tillfällig säkerhetszon också mindre lämplig eftersom det så att säga "ligger i begreppet", åtminstone tills det införs permanenta motsvarigheter. En term som skulle kunnat prövas är ”genomsökningszon”, då den inte har någon av de ovan nämnda nackdelarna. Troligen är det dock för sent att föreslå en helt ny term. Vilken term som ”vinner” lär visa sig framöver, men för enkelhetens skull vore det bra om endast en används.

Anna-Lena Bucher
Henrik Nilsson


Lämna ett svar