”Skärminologi”

I samband med Folkhälsomyndighetens ”Rekommendationer för barns och ungas digitala medieanvändning” har termen ”skärm” hamnat i fokus och särskilt sammansättningar som ”skärmtid” och ”skärmanvändning”. Skärmtiden handlar ju om tid som används framför någon typ av (bild)skärm, men termen ”skärmanvändning” är egentligen missvisande. Själva skärmen används ju inte alltid (som i pekskärm) utan är bara ett fönster för det som verkligen används, dvs. programvaror av olika slag, särskilt i form av spel. Med det följer att definitionen av ”skärm” blir utvidgad, och det diskuteras om tv, surfplatta, smarta telefoner, datorer etc. är olika typer av ”skärmar”:

"Begreppet skärmanvändning innefattar användandet av olika typer av skärmar såsom TV, surfplattor, smartphones eller datorer." (https://lup.lub.lu.se/luur/download?func=downloadFile&recordOId=9131838&fileOId=9131842)

Kanske kan man här se en (förnyad) tendens att bruka metonymi vid termbildning; en detalj (skärmen) i helheten får stå för denna helhet (t.ex. telefonen eller datorn). ”Skärm” verkar också kunna fungera som paraplyterm:

”Stäng gärna av skärmar 30–60 minuter före sovdags, och lägg undan mobil och andra skärmar för natten.” (Rekommendationer för barns och ungas digitala medieanvändning — Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se))

Kanske kommer ”avskärmning” också att få en ny betydelse framöver?

Henrik Nilsson


Lämna ett svar