En lista med organisationer och nätverk samt terminologiska resurser.
Organisationer och nätverk i Sverige
- Språkrådets terminologiverksamhet – Språkrådet är en avdelning inom Institutet för språk och folkminnen som övertagit ansvaret för det statligt understödda terminologiarbetet fr.o.m. 2019.
- Svenska datatermgruppen – sammanslutning av terminologer, språkvårdare, experter och journalister som arbetar med dataterminologin.
- Svenska biotermgruppen – ideell förening som arbetar med terminologin inom livsvetenskaperna.
- Svenska optiktermgruppen – sammanslutning av experter inom optik som kontinuerligt arbetar med sin terminologi
http://www.photonicsweden.com/node/35 - Svenska läkaresällskapets kommitté för medicinsk språkvård – arbetar för ett exakt och enhetligt medicinskt fackspråk och består av sektionsrepresentanter och en representant från Språkrådet.
https://www.sls.se/halsa--sjukvard/kommitten-for-medicinsk-sprakvard/ - Svenska kemisamfundets nomenklaturutskott – del av Svenska kemisamfundet som svarar för översättningen av nya kemiska namn till svenska, diskuterar språk- och skrivregelsrelaterade frågor inom kemin och är referenspunkten för frågor kring kemisk nomenklatur och kemisk terminologi på svenska
http://kemisamfundet.se/om-oss/utskott/nomenklaturutskottet/ - Termer och begrepp – nätverk för informationsarkitekter, terminologer, språkvårdare och andra som arbetar med terminologi och informationsstrukturering i myndighetsvärlden. Nätverk samordnas av Migrationsverket.
- Termer och terminologisering i svenskt fackspråk– forskarnätverk där Vasa universitet, Göteborgs universitet och Umeå universitet samverkar och ordnar gemensamma seminarier.
https://www.univaasa.fi/en/sites/terminology/termface/natverket_termer_och_terminologisering_i_svenskt_facksprak/ - Språkkommittén på KTH bevakar språkfrågor i vid mening på KTH och har i uppgift att implementera KTH:s språkpolicy i verksamheten och ger råd och tips i språkliga frågor av generell art.
https://www.kth.se/social/group/sprakkommitten/page/fackterminologi/
Organisationer och nätverk i Norden
- Språkrådet i Norge – Språkrådet i Norge har som i Sverige anställda terminologer och ger bl.a. kurser i terminologi.
https://www.sprakradet.no/Sprakarbeid/Terminologi/ - Terminologigruppen i Danmark – ett paraplynätverk för terminologiaktiviteter i Danmark
http://blog.cbs.dk/terminologigruppen/ - Sanastokeskus TSK – Finlands terminologicentral
http://www.tsk.fi/tsk/sv/ing%C3%A5ngssida-120.html - Stofnun Árna Magnússonar í íslenskum fræðum – Islands språkmyndighet har även hand om arbetet med fackspråk och terminologi som sker i olika fackspråkliga kommittér. De publicerar i termbanken Orðabanki.
https://arnastofnun.is/is - Nordterm – det terminologiska nätverket för terminologi som har varit igång sedan 1976 ordnar en konferens vartannat år och samarbetar även i övrigt kring gemensamma projekt (ordlistor, kurser, forskning)
http://www.nordterm.net/
Organisationer och nätverk i Europa
- EAFT (Europeiska terminologiföreningen) – EAFT är en plattform för alla terminologiorganisationer i Europa och arbetar för att föra fram terminologi och flerspråklighet, bl.a. genom att dela ut terminologipriser och anordna en stor världskonferens vartannat år.
http://www.eaft-aet.net/sv/index/ - TermCoord (Terminology Coordinaton Unit) – Europaparlamentets samordningsenhet för terminologi är mycket aktiv och har många webbsidor med länkar till konferenser, utbildningar, evenemang och de publicerar även en serie intervjuer med ledande terminologer.
http://termcoord.eu/what-we-do/ - DTT (Tyskland) – tyska terminologiorganisationen
http://dttev.org/ - Termcat, den katalanska terminologiorganisationen, har tillsammans med Europeiska terminologiföreningen EAFT, gjort en klickbar karta över terminologiorganisationer i Europa.
Terminologiska resurser
- Rikstermbanken – Sveriges nationella termbank med termer och definitioner inom alla områden, på svenska och andra språk. Rikstermbanken startades 2009 av TNC men nu har Språkrådet övertagit ansvaret för fortsatt drift.
http://rikstermbanken.se/ - Socialstyrelsens termbank – Sedan många år publicerar Socialstyrelsen vårdadministrativa termer och begrepp i en termbank på nätet, men också som öppna data.
http://termbank.socialstyrelsen.se/
- Electropedia (IEV): http://www.electropedia.org/
Över 20 000 eltekniska termer från IEV (termer och annan information på engelska, franska, termer på arabiska, italienska, japanska, kinesiska, portugisiska, polska, ryska, spanska, svenska, tyska). - EuroTermBank: http://www.eurotermbank.com
EuroTermBank är resultatet av ett samarbetsprojekt mellan några av de nyare EU-länderna. Termbanken innehåller terminologi på estniska, lettiska, litauiska, polska och ungerska, men även på svenska och flera andra språk. - IATE: http://iate.europa.eu
EUs gemensamma termbank med ett stort antal termer på EU-språken. - IHTSDO SNOMED CT Browser
Medicinsk terminologi på svenska och engelska. - ISO Online Browsing Platform (OBP)
Terminologi ur engelskspråkiga standarder (även ur upphävda och ännu icke publicerade standarder). Logga in med Guest. - TEPA: Termbank som utvecklats av TNCs systerorganisation i Finland, TSK.
- Termium
- Valter: Valter är namnet på finska statsrådets termbank. Den innehåller de ordlistor som statsrådets kanslis språktjänst har publicerat.
- Vetenskapstermbanken i Finland:
Terminologi på finska och andra språk inom några ämnesområden.