baka av

Fråga: Har ni stött på uttrycket baka av? Uttrycket verkar vara vitt spritt i den yngre professionella matlagningsgenerationen och hörs i många reportage med restaurangkockar. Det används då i stället för grädda eller ugnssteka.

Svar:Baka av är en etablerad bageriterm. På fackspråk kallas gräddning för avbakning och uttrycket baka av används i stället för grädda. Man har även, i begränsad utsträckning, börjat använda uttrycket baka av när man talar om annat än bröd. Vi ställer oss tveksamma till en bredare användning av termen, eftersom det ju redan finns etablerade och väl beskrivande termer för olika typer av tillagning i ugn. En rätt kan t.ex. vara ugnsbakad, ugnskokt, ugnsstekt eller gratinerad.

Frågedatum: 1999-01-08


Detta är ett termfrågesvar som är utarbetat av Terminologicentrum TNC. Terminologifrämjandet återpublicerar en del av TNC:s termfrågor som en service till alla intresserade. Några nya termfrågor kommer dock inte att besvaras av Terminologifrämjandet. Läs mer om Sveriges terminologiska landskap 2019.

Senaste inläggen

Medlemsinloggning