bärpors, yuzu, loganbär

Fråga: Det har kommit ut nya fruktdrycker med smaker som kallas "Strawberry Yumberry", "Yuzu Gooseberry" och "Loganberry Guarana". Vad heter dessa frukter på svenska?

Svar:Växten "yumberry" kallas vanligen bärpors, med det latinska namnet Myrica rubra. Vi kan inte finna att frukten skulle ha en annan benämning.Följande finns att läsa på en webbsida om buskar och träd från Kina (www.flyinge.nu):

"Bärpors är troligen en helt ny erfarenhet för kinaresenärer. Frukterna säljs på marknader och utmed vägarna och odlas uppenbarligen på många ställen. Frukten är klotrund och ungefär 2,5 cm stor. Ytan är småknottrig och har samma färg som en gammal bourgogne. Köttet har en radiär strimmighet in mot en central, knappt centimeterstor kärna. Mot mitten är köttet något ljusare än vid ytan. Smaken är syrligt aromatisk med ett stänk av smultron och odon. En viss strävhet kan spåras. Detta är Myrica rubra, en samsläkting till vår svenska pors."

"Yuzu" kommer också från Kina och har samma namn på svenska: yuzu. Det är framför allt juicen från denna citrusfrukt som man använder som smaksättning. "Loganberry" är den engelska benämningen på ett av bären som ingår i "björnbärshallongruppen", dvs. hallonlika hybrider mellan hallon och björnbär. På svenska kallas bäret loganbär, och det latinska namnet är Rubus loganobaccus.

Frågedatum: 2012-04-02


Detta är ett termfrågesvar som är utarbetat av Terminologicentrum TNC. Terminologifrämjandet återpublicerar en del av TNC:s termfrågor som en service till alla intresserade. Några nya termfrågor kommer dock inte att besvaras av Terminologifrämjandet. Läs mer om Sveriges terminologiska landskap 2019.

Medlemsinloggning