HPV 16

Fråga: Hur bör man i medicinska sammanhang skriva ett specifikt virus i förkortad form, till exempel humant papillomvirus typ16?

Svar: Vi börjar med förkortningen av humant papillomvirus. Alla initialförkortningar bör enligt Läkaresällskapets språkkommitté skrivas med versaler. Så om man följer Läkaresällskapets råd, och det kan vara lämpligt när man ska skriva för fackmän inom medicinens område, bör förkortningen av humant papillomvirus skrivas HPV.

Hur gör man med specificeringen typ 16? Här finns fyra tänkbara sätt att skriva på: HPV 16, HPV-16, HPV typ 16 och HPV16. Det man direkt kan välja bort är hopskrivningen HPV16. Det är inte förenligt med svenska skrivregler som säger att man inte ska skriva ihop siffror och bokstäver utan att sätta ett bindestreck emellan. Tydligast blir HPV typ 16 men i texter till fackspecialister räcker säkert HPV 16, som också är det absolut vanligaste skrivsättet.

Frågedatum: 2008-10-09


Detta är ett termfrågesvar som är utarbetat av Terminologicentrum TNC. Terminologifrämjandet återpublicerar en del av TNC:s termfrågor som en service till alla intresserade. Några nya termfrågor kommer dock inte att besvaras av Terminologifrämjandet. Läs mer om Sveriges terminologiska landskap 2019.

Senaste inläggen

Medlemsinloggning