kön

Fråga: Häromdagen när jag skulle söka jobb och skulle registrera mitt kön stod det som en förklaring att det var det juridiska könet arbetsgivaren var intresserad av. Finns det alltså flera typer av ”kön”?

Svar:Ja, numera kan kön faktiskt brytas ned i fyra olika delar: juridiskt, biologiskt, självupplevt och socialt. Det juridiska könet är det som är registrerat i folkbokföringen, något som t.ex. står i ditt pass. Det biologiska könet bestäms utifrån inre och yttre könsorgan, könskromosomer och hormonnivåer. Det självupplevda könet, som kan kallas en persons könsidentitet, är det kön som en person känner sig ha och väljer att identifiera sig med. Och det sociala könet, som ibland kallas en persons könsuttryck,  är det kön som en person genom attribut som socialt förknippas  med detta kön ger uttryck för, till exempel genom viss typ av kläder, kroppsspråk, frisyr, socialt beteende, röst.

Frågedatum: 2017-02-08


Detta är ett termfrågesvar som är utarbetat av Terminologicentrum TNC. Terminologifrämjandet återpublicerar en del av TNC:s termfrågor som en service till alla intresserade. Några nya termfrågor kommer dock inte att besvaras av Terminologifrämjandet. Läs mer om Sveriges terminologiska landskap 2019.

Senaste inläggen

Medlemsinloggning