Nyupptäckt artikel av terminologipionjär!

Loppisar är alltid spännande eftersom man inte vet vad man kan hitta. En vanlig söndag på Hötorget kan till exempel leda till en tidigare okänd artikel om terminologi.

Sedan nedläggningen av ett stort antikvariat har böckerna därifrån av och till dykt upp för en billig penning i lådor på Hötorgets loppmarknad. Just den här söndagen hittade jag en sammanställning av föredrag som hölls vid SIS 25-årsjubileumskongress i slutet av september 1947. Hela publikationen är spännande, men särskilt intressant blev den när John Wennerberg, TNC:s förste föreståndare visade sig ha bidragit med en artikel med titeln "Betydelsen av enhetlig terminologi". Jag kände inte igen den och den fanns mycket riktigt inte heller registrerad i TNC:s biblioteksdatabas.

På två tvåspaltiga sidor skriver Wennerberg ledigt och mycket modernt om nyttan med en gemensam terminologi:

"Att folk använder samma terminologi spar mycken tankemöda och räddar från många misstag, mycken tidsspillan"

skriver han med eftertryck i kursiveringarna. Han skriver vidare om missvisande termer och vådan av inkonsekvens:

"När man i tekniska beskrivningar, instruktioner o.d. har börjat att benämna ett viktigt tekniskt begrepp på visst sätt, så bör man i klarhetens intresse genomgående låta det gå under samma namn. Det är inte fult att göra så."

Ett roligt och högst aktuellt loppisfynd!

Läs hela artikeln här nedan:

Henrik Nilsson